Cinta Terpendam

Seorang tokoh Hollywood, Walt Disney. Dia Seorang lelaki yang kacak, tampan dan menarik perhatian setiap wanita yang melihatnya. Dengan modal yang ada, sudah cukup dia membina kariernya di Hollywood. Dia mempunyai seorang setiausaha wanita yang mempunyai rupa paras sangat cantik.

cinta terpendam

Dari hari ke hari, Hollywood mengalami kemajuan yang begitu pesat, jadi beliau memberi gaji yang besar pada setiausahanya dengan cek sahaja, tapi yang menghairankan cek itu tidak pernah diambil hingga jumlahnya semakin banyak. Wanita itu lebih suka dibelanja makan daripada menerima cek. Sebenarnya mereka saling cinta antara satu sama lain, tapi malu untuk menyatakannya.

Dari bulan ke bulan semakin banyak cek yang tidak diterima oleh pekerjanya sendiri. Setelah Walt Disney menghitung jumlah cek yang sepatutnya diberika kepada setiausahanya begitu besar, Walt Disney terfikir. Kalau cek-cek itu diambil, dia akan jatuh muflis.

Dengan cemas Walt Disney berkata sambil bergurau-gurau mesra.

“Kalau awak tak perlukan duit, lebih baik cek-cek itu dikoyak saja biar tak memeningkan saya”, kata Walt Disney. Maka dengan tak berfikir panjang wanita itu mengoyakkan cek-cek di depan lelaki pujaannya sambil tersenyum.

“Demi cinta aku tak perlukan wang”, kata wanita itu.

Dalam terkejut, dirangkulnya setiausaha yang cantik itu dan beberapa hari kemudian mereka berkahwin. Demikianlah seorang wanita sanggup menelan penderitaan cinta, menyembunyikan sampai bertahun-tahun. Hingga yang dicintai sendiri sukar menduganya.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 9.3/10 (16 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: +11 (from 11 votes)
Cinta Terpendam, 9.3 out of 10 based on 16 ratings

Carian Ayat Jiwang:

  • ayat cinta tak diterima