Tentang Cinta Yang Mesti Diketahui

Adakah kita kenal apa itu tentang cinta. Kita mesti tahu apakah yang dimaksudkan dengan cinta. Cinta bolehlah dikatakan satu perasaan atau emosi kasih sayang disebabkan tertarik kepada peribadi seseorang. Cinta merupakan satu sifat yang baik, perasaan belas kasih dan kasih sayang. Cinta adalah suatu perasaan yang positif dan diberikan pada manusia atau objek lain. Ia berlaku kepada semua makhluk. Penggunaan perkataan cinta juga dipengaruhi oleh perkembangan semasa. Perkataan sentiasa berubah erti menurut tanggapan, pemahaman dan penggunaan di dalam keadaan, kedudukan dan generasi masyarakat yang berbeda.

cinta

Berikut tentang cinta yang mesti kita ketahui:

 1. Cinta adalah perbuatan. Anda tidak boleh berkata cinta tanpa membuktikan apa yang anda kata. Anda perlu buktikan pada orang yang anda cinta bahawa anda cinta pada dia.
 2. Cinta lebih dari satu perasaan kerana cinta boleh menyebabkan anda gembira, sedih,  tertekan dan alami bermacam – macam perasaan lagi. Cinta juga berubah mengikut mood.
 3. Cinta tidak akan mengecewakan orang yang terus mencintai. Kadangkala tidak semua perkara akan berjalan dengan lancar dalam hubungan tetapi anda tidak akan kecewa jika anda terus mencintai walaupun dia bukan lagi milik anda. Melihat dia bahagia di samping anda sendiri mencari kebahagiaan adalah cinta yang hebat.
 4. Cinta yang sejati adalah misteri tetapi ada jalan untuk mencapainya. Cinta sejati bermula dari dalam hati dan ia seperti kuasa ghaib yang akan membawa anda masuk ke alam lain.
 5. Cinta adalah suci dan jauh dari dosa. Perasaan cinta akan membuatkan anda sentiasa ingin melakukan kebaikan. Cinta yang membawa keburukan adalah di sebabkan perasaan dendam dan dengki.
 6. Cinta tidak pernah terjadi untuk mencintai rupa paras. Sebaliknya cinta hanya akan muncul apabila anda mencintai hatinya.
 7. Cinta adalah berkorban, memberi dan mengasihi.
 8. Cinta tidak boleh di buat – buat kerana ia terjadi dengan sendirinya.

Tentang cinta dari seorang ustaz terkenal:

“Jαtuh cintα itu fitrαh ..
Ingin bercintα itu fitrαh ..
Ingin dicintαi itu fitrαh ..

Jikα fitrαh itu dibαwα dengαn αlirαn yαng betul, iα muliα..
Jikα diαlir dengαn αlirαn yαng sαlαh, iα hinα ..” 🙂

[ Ustaz Azhar Idrus ♥ ]

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 9.2/10 (19 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: +19 (from 19 votes)
Tentang Cinta Yang Mesti Diketahui, 9.2 out of 10 based on 19 ratings

Carian Ayat Jiwang:

 • kata kata ustaz azhar idrus tentang cinta
 • ayat jiwang bahasa iban
 • kata kata ustaz azhar idrus tentang jodoh
 • jaku iban jiwang
 • ayat cinta ustaz azhar idrus
 • ayat power ustaz azhar idrus
 • ayat cinta iban
 • ayat cinta dalam bahasa iban
 • ayat ustaz azhar idrus tentang cinta
 • ayat jiwang dalam bahasa iban